Yvo Veenis bezoekt parlement in Canada

Yvo Veenis bezoekt parlement in Canada

Mark Rutte bezoekt de Canadese Minister President Justin Trudeau in Ottawa als onderdeel van een handelsmissie. Tijdens de ontmoeting zal er – onder andere – gesproken worden over de economische betrekkingen tussen beide landen, vrijhandel en klimaatverandering.

 

De Minister President zal worden vergezeld door een selecte groep partners uit het bedrijfsleven die een belangrijke rol spelen in de economische relatie met Canada. Op uitnodiging van de Nederlandse Ambassadeur en Consul Generaal van Nederland in Canada is Yvo Veenis (Managing Director van Groundwater Technology) uitgenodigd om deel te nemen aan deze handelsmissie.

Yvo over de betrokkenheid van Groundwater Technology bij de handelsmissie naar Canada:

 

Groundwater Technology is inmiddels 10 jaar actief in Canada. Met regelmaat participeren we in handelsmissies. Daarnaast organiseren we uiteraard zelf vaak bezoeken aan Canada in verband met lopende projecten die we daar uitvoeren en meetings met klanten, partners en overheden door heel Canada.

 

Onze drie meest recente projecten hebben te maken met het stabiliseren van de bodem zodat deze aardbevingsbestendig wordt en beter te ontgraven is. Dit bezoek echter is anders: de reden is het bezoek van Zijne Excellentie Mark Rutte, Premier van Nederland, aan Canada, vandaag, 25 oktober 2018. The Right Honourable Justin Trudeau, Prime Minister of Canada, heeft me uitgenodigd voor een lunch ter gelegenheid van het bezoek van Premier Rutte.

 

In het programma van Premier Rutte vandaag staan 2 zaken gepland die direct gerelateerd zijn aan het werk dat GT in Canada doet:

  • Canada – Netherlands Trade Event: One year of CETA: Het economisch en handelsverdrag tussen de EU en Canada bestaat nu precies één jaar. Ter gelegenheid daarvan een bijeenkomst over het delen van de “best practices” en mogelijkheden die het verdrag biedt voor MKB bedrijven met Premier Rutte, Mary Ng (Canadees Minister of Small Business and Export Promotion), Omar Alghabra (Canadees Parliamentary Secretary of International Trade Diversification) en Susan Ormiston (CBC)
  • Canada-Nederlands hoog-niveau dialoog en rondetafel expert-gesprek over aanpassing aan klimaatverandering met Premier Rutte en The Honourable Catherine McKenna, Canadees Minister of Environment and Climate Change. We zijn voor deze evenementen uitgenodigd door Mr Henk van der Zwan, Nederlands Ambassadeur in Canada en Ms Anne Le Guellec, Consul Generaal van Nederland in Toronto.

 

Over Groundwater Technology en aanpassing aan klimaatverandering:

 

Groundwater Technology heeft 30 jaar ervaring in bodemsanering zonder te graven. Deze kennis en ervaring passen we nu ook toe om los en onsamenhangend zand te stabiliseren door de bodem-bacterien een natuurlijk cement te laten maken.

 

We hebben dit aangetoond in de Lower Fraser River, bij Vancouver, in opdracht van de stad Richmond. Die gemeente ligt heel laag, ongeveer op zeeniveau. Dat betekent dat ze erg kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Zowel de stijging van de zeespiegel als de veel intensievere sneeuwsmelt in het voorjaar geven veel hogere waterstanden in de rivier. Hierdoor lopen meer dan een miljoen Canadezen het risicio met overstromingen geconfronteerd te worden. Dat betekent dat de dijken fors verstevigd moeten worden. Maar er is een groot probleem: de zandlagen in de ondergrond kunnen bij een aardbeving plotseling vervloeien; drijfzand worden. Als dat gebeurt, stort de dijk (en alles wat er verder nog staat) binnen enkele minuten in en kan zomaar in de rivier verdwijnen. Enorme overstromingen zijn het gevolg.

 

Aardbevingen komen in dat gebied veel voor (de Pacific Ring of Fire); het ligt op hetzelfde breukensysteem in de ondergrond als bijvoorbeeld de San Andreas breuk bij San Fransisco. GT heeft aangetoond dat we dit met natuurlijke in situ gevormde cementatie kunnen tegengaan.

 

We hebben dit ook met succes aangetoond in Toronto, in opdracht van Waterfront Toronto, in het Port Lands Ontwikkelingsproject. Daar heeft men te maken met onstabiele zandlagen. Natuurlijk in de bodem gevormd cement stabiliseert deze bodem zodanig dat er een natuurgebied met ruimte voor de rivier (de Don River) en een stevige ondergrond voor recreatie, wandel- en fietspaden aangelegd kan worden. We gebruiken van nature voorkomende bacterien, die in iedere bodem over de hele wereld voorkomen.

 

We innoveren doorlopend, in nauwe samenwerking met wetenschappelijke instituten. In de jaren ’90 hebben we Canadese bodemsaneringstechnieken aangepast voor de Europese markt en passen die nog steeds met veel succes toe. Nu exporteren we Nederlandse kennis naar Canada.
We zijn sinds 2008 actief in Canada, met de volledige en enorm gewaardeerde steun van zowel de Canadese overheid (Canadese Ambassade in Den Haag, Ministry Of Environment and Climate Change in Ontario, City of Brantford (ON), Waterfront Toronto, City of Richmond (BC), Federation of Canadian Municipalities) en de Nederlandse overheid (Ambassade en consulaten, Ministerie van Buitenlandse zaken en Ministerie van Economische Zaken).

 

In 2014 nomineerde de Nederlandse ambassade in Canada ons voor de Ambassador Award. Minister Ploumen heeft op de jaarlijkse ambassadeursconferentie dat jaar aan GT de runner-up prijs overhandigd (we zijn uiteindelijk 2e geworden). In hetzelfde jaar heeft het Canadese ‘Canadian Urban Institute’ ons een prijs toegekend voor onze bijdrage aan het herontwikkelen van ‘brownfield’ (oftewel een ‘Browny’).

Wilt u op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn: klik hier

Foto’s van Yvo