Grondwatersanering Klokhuisplein – Haarlem

 

Volledige afkoop sanering grondwaterverontreiniging

Gestimuleerde biologische afbraak en chemische reductie

Projectbeschrijving

Na de gebiedsontwikkeling van het voormalige Joh. Enschedé-terrein in Haarlem werd een onbekende bronzone in openbaar terrein ontdekt. Voor dit project treedt Groundwater Technology op als dé expert in het Best Value procurement-contract en ontzorgt de gemeente volledig bij de bronaanpak en de pluimsanering.

SITUATIE EN AANPAK

Voorafgaand aan de ontwikkeling van het voormalige Joh. Enschedé-terrein in het oude centrum van Haarlem is de locatie verregaand gesaneerd. Tijdens de monitoring bleek de grondwaterverontreiniging te groeien in plaats van te krimpen. Onderzoek bracht een tot op dat moment onbekende diepe bronzone aan het licht onder een gebied met veel 17e en 18e eeuwse woningen en gebouwen.

WERKZAAMHEDEN GROUNDWATER TECHNOLOGY

Wij hebben de gemeente volledig ontzorgd bij de uitvoering van de sanering en pluim. Daarbij verzorgden wij tevens het vergunningentraject en het omgevingsmanagement. Alle disciplines hebben we uitgewerkt tot een samenhangend technisch ontwerp, in de vorm van een saneringsplan en omgevingsplan. In de realisatiefase zijn meer dan 550 directe injecties uitgevoerd om de anaerobe gestimuleerde biologische afbraak en chemische reductie in de ondergrond te stimuleren. Meer dan 80% van de saneringslocatie voldoet inmiddels aan de saneringsdoelstelling. Dit project is nu in de monitoringfase.