Loopgraaf voor de vrede opgeleverd

Loopgraaf voor de vrede opgeleverd

Op vrijdag 18 december 2020 is het project “Loopgraaf voor de Vrede” opgeleverd aan de gemeente Oirschot. Dit project van Studio Marco Vermeulen is gerealiseerd door BE Inject, Franki Grondtechnieken en Groundwater Technology. De Rotterdamse ontwerper Marco Vermeulen ontworp landschapsobservatoria en won daarmee het project ‘Kunst aan de Groene Corridor’.

Op zoek naar een alternatief voor beton en staal om een kunstvoorwerp in de vorm van het vredesteken, uitgevoerd als loopgraven in de Oirschotse Heide te realiseren koos Vermeulen samen met BE Inject/Franki voor het door Groundwater Technology ontwikkelde biostabilisatie methode. Natuurlijke bodembacteriƫn in de bodem maken zelf cement, waardoor het heidezand wordt samengekit.

 

Een intensief voortraject, waarin de optimale receptuur voor het behandelen van de lokaal aanwezige bodem in het laboratorium is ontwikkeld door medewerkers van Groundwater Technology, heeft geresulteerd in een uniek project. De loopgraaf is publiekelijk toegankelijk en een bezoek zal zeker inspireren voor het toepassen van biostabilisatie in nieuwe projecten.

 

Bekijk de video.