PROJECT In & Under Tanks

Modified Fenton’s

Modified Fenton’s

Modified Fenton’s

Sanering van ontvetters loopt veel te goed

Het failliet van een metaalwarenfabriek liet een bodemverontreiniging achter. In opdracht van de overheid voerden we een proefsanering uit, waarbij de verontreiniging middels de Modified Fenton’s procedure werd aangepakt. Bij de Fenton’s procedure wordt gereduceerd ijzer gebruikt als katalysator om waterstofperoxide hydroxyl-radicalen te laten vormen. We regelen de zuurtegraad in de bodem om de reactie goed te laten verlopen, bijvoorbeeld door citroenzuur toe te voegen. Hydroxyl-radicalen zijn uiterst reactief en reageren onmiddellijk met de verontreiniging. Bij de Modified Fenton’s procedure regelen we de beschikbaarheid van ijzer door ijzer-chelaten te gebruiken. Hierdoor loopt de reactie geleidelijker en voorkomen we dat er door de vrijkomende warmte een kettingreactie optreedt waardoor de ontleding van peroxide uit de hand kan lopen.

Download factsheet

Alle ins en outs van dit project weten? Van budget en planning
tot aan statistieken en specificaties. U leest het in de factsheet!

De pilot was zeer succesvol (de verontreiniging nam fors af), maar de bodem bleek van nature zo veel opgelost ijzer te bevatten dat de reactie toch niet beheersbaar bleek.

 

In overleg met opdrachtgever is besloten de sanering verder te zetten middels anaerobe biologische en chemische omzetting.

32957053633_e2e5c6144b_o